6 tips om je kind te helpen met het kopen van een huis
De woningmarkt blijft een uitdaging, vooral voor starters. Gelukkig zijn er diverse manieren om je kind te helpen bij de aanschaf van een woning, zelfs nu de belastingvrije schenking van een ton verleden tijd is. Onze kantooreigenaar en financieel adviseur Harrie van Beers geeft 6 tips om je kind toch nog een duwtje in de rug te geven.
1. Schenken
Je kunt jaarlijks een bedrag schenken aan je kind(eren) zonder dat daarover schenkbelasting verschuldigd is. Voor 2024 is dit bedrag €6.633, ongeacht de leeftijd van je kind. Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar kun je eenmalig belastingvrij €31.813 schenken, de zogenaamde verhoogde vrijstelling. Dit bedrag kan vrij worden besteed, dus ook aan de aankoop van een woning.
Let op: de normale en verhoogde vrijstelling kunnen niet in hetzelfde jaar worden benut. Sinds 2017 kun je de verhoogde schenking over drie aaneengesloten jaren spreiden, mits je kind gedurende die jaren jonger dan 40 blijft en de gift in de belastingaangifte vermeldt.
2. Lenen
Een andere manier is om geld te lenen aan je kind voor de aankoop of verbouwing van een woning. Dit kan onderhands, zonder tussenkomst van een notaris. Het is wel belangrijk dat je kind een reële rente betaalt over de lening, die aftrekbaar is in box 1 als de lening voor de eigen woning is bedoeld. Het uitgeleende bedrag moet je opgeven in box 3 bij je eigen belastingaangifte, maar de ontvangen rente blijft onbelast.
3. Vestzak-broekzak
Een combinatie van schenken en lenen kan ook. Je leent je kind een bedrag dat het annuïtair terugbetaalt, bijvoorbeeld over dertig jaar. De rente kan het aftrekken voor de belasting. Ter compensatie van de netto rente schenk jij jaarlijks een bedrag aan je kind, binnen de vrijstellingsnorm. Het is essentieel om deze betalingen als afzonderlijke rechtshandelingen te behandelen om fiscale voordelen te behouden.
4. Borgstelling
Bij sommige geldverstrekkers kun je als ouder borg staan voor de hypotheek van je kind. Dit geeft de bank extra zekerheid, waardoor je kind meer kan lenen. De bank zal wel jouw financiële draagkracht beoordelen. Hoewel deze constructie geen fiscale gevolgen heeft voor jou als ouder, kan het je eigen leencapaciteit beperken voor toekomstige leningen.
5. Samen kopen
Je kunt ook samen met je kind een woning kopen, waarbij jullie beiden eigenaar worden. Jouw kind kan de rente over zijn of haar deel van de hypotheek in box 1 aftrekken. Jij als ouder moet je deel van de woning in box 3 opvoeren, waarover je geen renteaftrek hebt. Het kan echter een goede manier zijn om je kind te helpen zonder al te veel belastingdruk.
6. Kopen en verhuren aan je kind
Een andere optie is om zelf een woning te kopen en deze aan je kind te verhuren. In dit geval heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, omdat de woning als een tweede woning wordt gezien. De woning en de hypotheek vallen in box 3. De huurinkomsten hoef je niet op te geven, maar de waarde van de woning kan wel lager worden ingeschat vanwege de verhuurde staat.
Deze opties bieden verschillende mogelijkheden om je kind financieel te ondersteunen bij het kopen van een woning. Elk heeft zijn eigen fiscale gevolgen en voorwaarden, dus het is verstandig om goed advies in te winnen en de beste strategie voor jouw situatie te bepalen.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je je kind kunt helpen bij het kopen van een woning? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel 085 - 21 30 300 of e-mail naar optimusmakelaars@remax.nl